Århundradets Förening

Blekinge Fotbollförbund fyller 100 år 2017 och det firar vi på olika sätt under hela året. Som en final på firandet bjuder vi in våra föreningar och samarbetspartners till en fantastisk Fotbollsgala på Blekinge Convention Center vid Ronneby Brunn den 3 november!

Som en del av firandet kommer vi under jubileumsåret att utse vinnare i följande kategorier:
- Århundradets Domare
- Århundradets Herrspelare
- Århundradets Damspelare
- Århundradets Ungdomsledare
- Århundradets Tränare
- Århundradets Förening
- Århundradets Eldsjäl

Från april till september kommer vi utse vinnare i de fem första kategorierna och uppmärksamma vinnarna vid lämpligt tillfälle. Vinnarna i de två sista kategorierna kommer presenteras på galan. Samtliga vinnare i de sju kategorierna kommer bjudas in till Fotbollsgalan för att där ta emot sitt pris.

Århundradets Förening, slutnominerade

IFK Karlshamn
Föreningen bildades 1906 och är Blekinges äldsta idrotts- och fotbollsförening. Föreningen har under sina tidiga år verkat i många olika idrotter men det är fotbollen som blivit sammanhållande kitt och som utgjort huvudverksamhet. Som den kamratförening man är har alltid idealen om just kamratskapet suttit i högsätet. Föreningen har genom åren fostrat många framgångsrika spelare och haft flera legendariska ledare. Man har sedan många år haft en bred och viktig ungdomsverksamhet i Karlshamn för såväl killar som tjejer. 111 års verksamhet för fotbollen och idrotten i länet talar stolt om vad föreningen står för.

IF Trion
Föreningen bildades 1936 som en sammanslagning av tre små idrottsföreningar i norra delen av Rödeby. Många idrotter stod inledningsvis på programmet och herrarnas fotbollslag avancerade under årens gång till det som då var division 2. 1968 bildades en damsektion i föreningen och damfotbollen började etablera sig på allvar. Laget gick hela vägen och spelade 2002-2003 i Damallsvenskan. Med sina begränsade resurser måste denna prestation ses som helt enastående. Med sin bredd, sociala samhörighet och äkta klubbkänsla har en fantastisk kontinuitet inte minst på ledarsidan gjort att IF Trion kunnat vara så framgångsrika på flera plan.

Mjällby AIF
Listerlandets stolthet. Föreningen bildades 1939 som en sammanslagning av Listers IF och Hälleviks IF. 1975 påbörjades resan på allvar mot fotbollens finrum. Seriesegrarna avlöste varandra och 1980 var det dags för spel i allsvenskan. Sejouren blev ettårig vid det tillfället men föreningen har efter detta varit representerat i högsta serien under åtskilliga säsonger och också haft många framstående ungdomslag. Föreningens förmåga att alltid komma tillbaka har visat sig vid flera tillfällen. I sin litenhet i befolkning och samhälle på Listerlandet visar man samtidigt sin storhet som förening, både genom idealism och genom utpräglad professionalism. Mjällby AIF är föreningen där sagan många gånger blivit verklighet.