Århundradets Damspelare

Blekinge Fotbollförbund fyller 100 år 2017 och det firar vi på olika sätt under hela året. Som en final på firandet bjuder vi in våra föreningar och samarbetspartners till en fantastisk Fotbollsgala på Blekinge Convention Center vid Ronneby Brunn den 3 november!

Som en del av firandet kommer vi under jubileumsåret att utse vinnare i följande kategorier:
- Århundradets Domare
- Århundradets Herrspelare
- Århundradets Damspelare
- Århundradets Tränare
- Århundradets Ungdomsledare
- Århundradets Eldsjäl
- Århundradets Förening

Från april till september kommer vi utse vinnare i de fem första kategorierna och uppmärksamma vinnarna vid lämpligt tillfälle. Vinnarna i de två sista kategorierna kommer presenteras på galan. Samtliga vinnare i de sju kategorierna kommer bjudas in till Fotbollsgalan för att där ta emot sitt pris.

Århundradets Damspelare
Många drömmer om att bli kända och framgångsrika fotbollsspelare men få lyckas nå så långt som att bli utsedd till sitt lands bäste. Från barndomsåren och vidare mot högre mål, nådde hon ända fram till nationell elit, internationella matcher, stora mästerskap och bäst i landet.

Med tidig start i Asarum utvecklades snabbt färdigheterna för fotbollen. Redan som 16-åring tog hon tillsammans med tvillingsystern Camilla steget utanför länsgränsen för att kombinera studier med fotbollen. Lindsdals IF var föreningen som fick dra nytta av den bollskickliga och brytningssäkra blekingskan.

Framgångarna stegrades och efter några år var det dags för större uppgifter. Huvudstaden kallade och Älvsjö AIK blev klubbadressen under flertalet år. Svensk mästare vid inte mindre än 5 raka tillfällen under andra halvan av 1990-talet och en av sitt lags absoluta förgrundsgestalter under dessa år. Karriären kröntes i ett individuellt perspektiv 1999 då hon mottog diamantbollen, den finaste utmärkelsen en svensk damfotbollsspelare kan erhålla.

Framgångarna ledde också till en roll som en av de mest tongivande spelarna i landslaget under många år. 62 A-landskamper och flera avgörande insatser blev resultatet. Hon representerade Sverige vid ett flertal stora mästerskap – OS 1996 och 2000, EM 1997 och VM 1999.

Vi kan i Blekinge vara stolta över en verklig förebild med en osedvanligt framgångsrik spelarkarriär bakom sig som också följts av andra viktiga roller i svensk fotbolls tjänst.

Århundradets Damspelare:
Cecilia Sandell