Århundradets Herrspelare

Blekinge Fotbollförbund fyller 100 år 2017 och det firar vi på olika sätt under hela året. Som en final på firandet bjuder vi in våra föreningar och samarbetspartners till en fantastisk Fotbollsgala på Blekinge Convention Center vid Ronneby Brunn den 3 november!

Som en del av firandet kommer vi under jubileumsåret att utse vinnare i följande kategorier:
- Århundradets Domare
- Århundradets Herrspelare
- Århundradets Damspelare
- Århundradets Tränare
- Århundradets Ungdomsledare
- Århundradets Eldsjäl
- Århundradets Förening

Från april till september kommer vi utse vinnare i de fem första kategorierna och uppmärksamma vinnarna vid lämpligt tillfälle. Vinnarna i de två sista kategorierna kommer presenteras på galan. Samtliga vinnare i de sju kategorierna kommer bjudas in till Fotbollsgalan för att där ta emot sitt pris.

Århundradets Herrspelare
Många fotbollsspelare från Blekinge har gått långt, från tidig lek och spel i sina moderföreningar som barn och ungdom, till att senare bli uppmärksammade på nationell och internationell nivå. Det är dock ingen övrigt förunnat, utöver århundradets herrspelare, att genom sina fotbollsbedrifter få stå symbol för fotbollens glädje och tjusning, i ett globalt perspektiv.

Med start i Listerlandets mylla föddes och förädlades fotbollskunskaperna. Som 20-åring tog proffskarriären fart med ett första steg i Skandinavien och till Norge, där han snabbt blev stor publikidol med sin irrationella spelstil och utsågs 2001 till Norges bäste fotbollsspelare.

Framgångarna gav eko och den bolltekniske dribblern debuterade i A-landslaget 2001. Därefter var han under drygt 10 år stadigt förekommande i landslaget och har medverkat som en av våra stora profiler i både EM 2004, 2008 och 2012 samt vid VM 2006.

Han är belgisk ligamästare med Anderlecht två gånger. Han har som professionell fotbollsspelare representerat nio olika klubbar i nio olika länders förstaligor, vilket han är ensam om i den svenska landslagshistorien. Han har gjort 79 A-landskamper. Samtidigt har han aldrig glömt sitt ursprung, vilket visas av kärleken till hembygden och Mjällby AIF.

Med sin prestigelösa och positiva framtoning har Blekinges egen globetrotter och dribblingskung krönt sin aktiva fotbollskarriär men han är fortfarande och i högsta grad en av våra främsta ambassadörer för Blekinge, såväl i Sverige som i världen.

Århundradets Herrspelare:
Christian "Chippen" Wilhelmsson, Hällevik

Christian Wilhelmsson